De Fetesti se mai leaga un alt petic de istorie si de cultura. Aici s-a nascut Ion Vlad. Poate cel mai mare sculptor român contemporan. S-a format în Bucuresti, a studiat la Scoala de Arte Frumoase, iar atelierul unde si-a conceput capodoperele era, în deceniul al saselea al secolului trecut, pe strada Pangratti. Ca multi alti artisti a caror valoare a fost stearsa cu buretele de regimul comunist, Ion Vlad s-a refugiat, însa, într-o alta tara, una care a stiut sa-l aprecieze. S-a stabilit la Paris, în 1965, unde si-a si gasit sfârsitul ani mai târziu. Era o zi geroasa de ianuarie a lui 1992. Încet, încet, românii încep sa-si aduca aminte de artistul uitat. Unul dintre primarii capitalei a încercat sa repare aceasta lacuna si a organizat o expozitie cu lucrarile artistului, intitulata «Un mare sculptor uitat». Lucrarile sale sunt un amestec de energie si disperare, de vitalitate si esec, de constructie monumentala care încearca sa reziste de-a lungul anilor.
Fetestiul a fost si a ramas «o oaza de cultura», acest fapt datorându-se, în primul rând, minunatilor oameni care au trait si traiesc pe aceste locuri.
În perioada interbelica, un rol important, în promovarea culturii, l-au avut negustorii, oameni cu bani care sprijineau manifestarile culturale. La 16 iulie 1933, a aparut primul numar al revistei socio-culturale «Falca». În 1934, s-a înfiintat Ateneul Popular sub denumirea de «Costache Dascalu». Treptat, institutia a devenit Camin Cultural si îsi desfasura activitatea sub patronajul Fundatiei Culturale «Regele Mihai I».
Tot în anul 1934, s-a înfiintat si societatea culturala si sportiva «Lumina Ialominteana», în cadrul careia se organizau conferinte publice si serbari. În incinta societatii, a functionat si prima biblioteca din oras.
În perioada interbelica, în casa unui fetestean, apare si prima sala de spectacole din oras. La crâsma «Tapucu», se tineau baluri, proiectii de filme, se jucau piese de teatru, aveau loc discutii si dezbateri aprinse în perioada campaniilor electorale si exista chiar si o pista de popice. Prima statie radiofonica a fost înfiintata în anul 1950, iar emisiunea cea mai cunoscuta si îndragita era «Emisiunea Locala»-o trecere în revista a evenimentelor care se petreceau în Fetesti. În aceeasi perioada, începe sa functioneze si primul cinematograf din oras. În 1952, caminul cultural devine «Casa Raionala de Cultura», iar, în 1962, este numita simplu «Casa de Cultura».
Primul teatru de papusi a fost înfiintat în anul 1961. Iar, doi ani mai târziu, Comitetul de Cultura organizeaza, la Fetesti, cursurile «Scolii Populare de Arta Constanta» pentru coregrafie si teatru. Abia în 1973, Scoala este transformata în Universitatea Populara, în cadrul careia se organizau cursuri pentru: croitorie, pictura, design, bucatari-ospatari, depanare radio-TV.
Ministerul Culturii propune, în 1985, înfiintarea unui teatru popular la Fetesti. Cu sprijinul criticului si scriitorului Valentin Silvestru, se organizeaza, în anul 1985, prima editie a galei de umor «Un bob de veselie», în cadrul careia s-au facut remarcati mari actori români, precum: Florin Piersic, Tamara Buciuceanu Matei, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Horatiu Malaiele, Marin Moraru, Dem Radulescu, Romica Tociu, Cornel Palade, Vasile Muraru si Nae Lazarescu.
În anul 1987, a aparut si primul club rebusist din Fetesti.
Societatea culturala “Lumina” a luat fiinta în anul 1990, în cadrul careia se organizau diverse manifestari culturale. Anii ’90 au fost marcati si de aparitia a doua saptamânale, unul de factura culturala “Vocea Fetestiului” si altul cu un caracter generalist « Informatia Baraganului. » Din 1994, la Galeriile de Arta «Lumina», demareaza o manifestare ampla «Zilele Culturii Fetestene», din 16 noiembrie pâna la 1 Decembrie.
Prima editie a Festivalului International de Folclor «Floarea de pe Baragan» s-a desfasurat în 1998.
Începutul anilor 2000, s-au facut remarcati prin sarbatoarea de «Boboteaza» organizata de Primarie si prin «Serbarile recoltei».
Biblioteca Municipală
- Sediu Fetești Gară
- strada Călărași, bl. 9, parter
- 0243 361 621
- bmfetesti@yahoo.com
- Blog
Program funcționare
- Luni: 08:00 – 16:30
- Marţi: 08:00 – 16:30
- Miercuri: 08:00 – 16:30
- Joi: 08:00 – 16:30
- Vineri : 08:00 – 14:00
- Sâmbătă: Liber
- Duminică: Liber
Program funcționare
- Luni: 08:00 – 16:30
- Marţi: 08:00 – 16:30
- Miercuri: 08:00 – 16:30
- Joi: 08:00 – 16:30
- Vineri : 08:00 – 14:00
- Sâmbătă: Liber
- Duminică: Liber
- Adriana Stanciu
- octombrie 17, 2021
- 12:00 am